Laminaat leg tips

De laminaatvloeren uit onze collectie zijn dankzij de toepassing van moderne kliksystemen ook eenvoudig zelf te leggen. De belangrijkste aandachtspunten bij het leggen van een laminaatvloer vindt u hieronder.

 

  • Voordat de vloer gelegd wordt, moet deze ten minste 48 uur acclimatiseren. Dit moet in de gesloten verpakking, in de ruimte waar de vloer gelegd zal worden bij een kamertemperatuur van minimaal 18 graden Celsius.
  • Laminaat breder dan 19 cm of langer dan 139 cm of dikker dan 8 mm moet in ieder geval 72 uur acclimatiseren, op dezelfde wijze als hierboven beschreven.
  • De basisvloer moet volledig vlak zijn. Oneffenheden in het vloeroppervlak die groter zijn dan 2 mm moeten worden verwijderd.
  • De basisvloer moet bovendien schoon en droog zijn. Is de vloer niet volledig droog, dan moet een dampdicht vochtscherm worden aangebracht onder de ondervloer.
  • Wanneer er een ondervloer wordt gebruikt van foam of rubber mag deze zeker niet dikker zijn dan 3 mm. De ondervloer mag ook niet van verend materiaal zijn. Softboardplaten mogen wel dikker zijn, deze zijn meer stabiel.
  • Vóór verwerking moeten de panelen gecontroleerd worden op mogelijke gebreken (beschadigingen, kleur- of glansverschillen). Panelen met gebreken mogen niet worden verwerkt. Deze vallen normaal gesproken onder de fabrieksgarantie. 
  • De vloer moet voldoende vrij, met minimaal 10 mm afstand, geplaatst worden van wanden en andere vaste objecten in de ruimte, zoals verwarmingsbuizen en drempels.
  • Plakplinten mogen uitsluitend bevestigd worden met dubbelzijdig tape (dat doorgaans is aangebracht achter op de plint). Ook dit is van belang voor het werken van de vloer. Zodra de plinten gelijmd, geniet, gekit of gespijkerd worden, is werken niet meer mogelijk met schade aan de vloer tot gevolg.

Let op: bovenstaande instructies zijn algemene instructies die voor het leggen van iedere laminaatvloer moeten worden gevolgd. De vloeren uit onze collectie hebben verschillende typen kliksystemen. Ieder kliksysteem heeft een eigen manier waarop de panelen gelegd en in elkaar geklikt moeten worden. Deze leginstructies vindt u terug op de verpakking van iedere laminaatvloer.